Betul ke Ahmad Yakub punca perpecahan di kelantan??

Sabtu, 1 Mac 2014


Jika kita memahami politik Kelantan, kita sedar bahawa perlantikan Ahmad Yakub adalah atas kehendak Tuan Guru Nik Abdul Aziz (TGNA sendiri. Semua orang tahu tetapi kenapa ada yang cuba mempertikaikannya?

TGNA tidak sebodoh yang kita jangkakan, beliau telah merancangan perlentakkan jawatannya sebelum PRU-13 lagi. Ini telah dijelas dan boleh dibaca dimana-mana tulisan dalam ini.


TGNA juga yang mencadangkan Husam Musa bertanding di Putrajaya tidak lain hanya nak Husam Musa ada tanggungjawab di Pusat melebihi daripada Negeri tapi malangnya Husam tak berjaya di Putrajaya ini mengganggu sedikit perangcangan TGNA.

Yang menjadi punca masalah di Kelantan ialah ada yan cuba mempertikaika kenapa Husam tidak ada didalam jawatan di Negeri. Yang ini sepetutnya kena tanya TGNA sendiri. Tak payah main-main kenyataan di media sosial.

Soal cara dan gaya pentadbiran Ahmad Yaakob yang sangat berbeza dengan TGNA, Itu saya percaya. Ada dulu yang boleh buat projek sekarang tak boleh di zaman Ahmad Yaakob. Sama juga dengan jawatan dalam parti dan petadbiran, dulu dapat sekarang tak. Yang ini mungkin akan menyerang di media sosial termasuk akhbar TMI yang saya akan tujukkan petikan nanti.

Soal pentadbiran lain Ahamd Yaakob sangat dipuji oleh pegawai kerajaan negeri kerana beliau turun padang. Saya tidak menyalahkan TGNA dalam perbandingan ini kerana TGNA uzur dan kimitmen parti lebih tetapi Ahmad Yaakob atas pilihan TGNA sangat tepat kerana beliau turun padang dan menyelesaiakan banyak kes termasuk hubungan dengan Pusat (yang ini juga senjata yang cuba diracun melalui tulisan MSO).

Sama juga dengan Khalid Ibrahim kenapa ketokohan pepimpinannya di pertikaikan sekarang. Dulu kita puji melangit, sekarang kita korek kesalahannya (bukan UMNO yang buat) termasuk hutang beliau.. Itu hutang sebelum dia jadi ahli PKR aktif oii. Kalau itu isu kenapa sebelum ini tak timbul?

Ahmad Yaakob adalah contoh yang sama seperti Khalid Ibrahim. Khalid cuba diburuk oleh oleh ahli parti sendiri PKR dan Ahmad Yaakob pula cuba diburuk oleh sebahagian kepimpinan dan ahli PAS.

PR akan rosak bukan kerana UMNO tapi kerana sifat buruk kita bukan membaiki kelemahan tapi cuba menjatuhkan antara kita kerana tak boleh projek dan jawatan.

Baca petikan berita TMI berkaitan isu di atas.


Ahmad Yakub sebabkan PAS Kelantan berpecah, kerajaan negeri bakal tumbang
Yakub dikatakan tidak mempunyai kredibiliti setanding Nik Aziz. - Gambar The Malaysian Insider, 1 Mac, 2014.
Yakub dikatakan tidak mempunyai kredibiliti setanding Nik Aziz. - Gambar The Malaysian Insider, 1 Mac, 2014.


Kerajaan PAS Kelantan dikatakan mempunyai masalah perpecahan, sembilan bulan selepas ikon parti itu Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meletakkan jawatan sebagai menteri besar selepas 23 tahun berkuasa.

Penggantinya, Datuk Ahmad Yakub mula menerima kritikan daripada rakan dan lawannya ekoran kegagalan menyatukan rakyat dan penyokong PAS. Sesetengah pemimpin negeri memberi amaran bahawa Kelantan mampu mengulangi apa yang berlaku kepada Kedah sebelum ini.

Dua fraksi utama dalam PAS Kelantan adalah mereka yang bersama Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah dan golongan menyokong bekas exco kanan, Datuk Husam Musa yang dilihat mewakili golongan progresif dalam parti.


Ekoran itu, pelbagai pihak mahu PAS Pusat campur tangan menyelesaikan perkara itu bagi menyelamatkan pentadbiran negeri.


Veteran politik Kelantan menyifatkan kerajaan yang ada masih selamat kerana Umno negeri berpecah dengan lebih teruk, memberikan kelebihan kepada PAS negeri.


Bagaimanapun mereka berkata, jika dibiarkan terlalu lama, pergaduhan dalaman ini akan menyebabkan kekuatan akar umbi PAS di Kelantan hilang.


Sebelum ini memang sudah terdapat beberapa fraksi dalam pimpinan negeri, termasuk ketika Nik Aziz memimpin namun Mursyidul Am PAS itu mempunyai aura dan sifat rendah diri yang menyebabkan beliau mendapat sokongan daripada semua kumpulan.

Nik Aziz mempunyai aura tersendiri yang mampu menyatukan semua pemimpin dan ahli PAS. - Gambar The Malaysian Insider, 1 Mac, 2014.Nik Aziz mempunyai aura tersendiri yang mampu menyatukan semua pemimpin dan ahli PAS. - Gambar The Malaysian Insider, 1 Mac, 2014.Pengganti Nik Aziz, Ahmad bagaimanapun tidak mempunyai ciri-ciri ini dan menyebabkan kumpulan yang berpecah bergaduh secara terbuka.

Ia bermula selepas kerajaan PAS negeri ditubuhkan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13). Husam digugurkan daripada senarai exco. Menurut Mohamad Amar, nama Husam ditolak oleh Istana Kelantan.

Hujah itu tidak dapat diterima oleh penyokong Husam yang kebanyakannya terdiri daripada golongan profesional muda dalam penjawat awam, syarikat berkait negeri dan sektor awam.
Tidak lama selepas itu, penyokong Husam turut kehilangan jawatan, terbaru adalah bekas Timbalan Pendaftar Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (Kias), Che Ibrahim Mohamad.

Che Ibrahim dan Husam belajar bersama-sama di Universiti Malaya. Surat pemecatan Che Ibrahim ditandatangani Mohamad Amar yang juga adalah pengerusi Kias, kata seorang pemimpin PAS Kelantan kepada The Malaysian Insider.

Ekoran itu, Che Ibrahim bersama rakan-rakannya berhimpun dan membuat tunjuk perasaan di hadapan Kias.

Sebelum ini beberapa penyokong Husam lain turut dipecat, Asrul Afendi (Pegawai IT KGT Sdn Bhd yang juga bekas pegawai akhbar Husam), Khir Zahri Abdul Ghani (Pengurus Tabung Tok Kenali) dan Fauzi Mohamad (Pengurus Besar PMBK Sawit).


Sejak dilantik menjadi exco pada 2004, Husam mempunyai pengaruh besar dalam pembuatan polisi negeri dengan sebahagian daripadanya berjaya menangkap imiginasi rakyat Kelantan, kedua-dua di dalam negeri dan golongan yang berhijrah kerana pekerjaan.


Dikatakan pengundi luar Kelantan adalah yang terbesar dan akan pulang membuang undi setiap kali pilihan raya.


Kempen menuntut kerajaan pusat agar membayar royalti minyak adalah idea Husam. Ia berjaya mendapatkan sokongan majoriti rakyat Kelantan dan pelekat “R” berwarna merah boleh dilihat di seluruh negara.


Cadangan pembinaan lebuh raya Kota Bharu–Gua Musang yang dicadangkan Husam juga menyebabkannya mendapat sokongan lebih besar.


Projek yang sedang berjalan itu dibuat hasil sumbangan orang ramai mensasarkan pembinaan lebuh raya empat jalur yang menghubungkan Kelantan dan Kuala Lumpur.


Apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri terhadap Husam menyebabkan penyokongnya berasa kepimpinan sedia ada perlu berundur.

Tindakan Husam mengkritik kerajaan negeri secara terbuka tidak disenangi beberapa pihak. - Gambar The Malaysian Insider, 1 Mac, 2014.
Tindakan Husam mengkritik kerajaan negeri secara terbuka tidak disenangi beberapa pihak. - Gambar The Malaysian Insider, 1 Mac, 2014.Husam sudah mengkritik kerajaan negeri secara terbuka semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Oktober lalu.

Bekas speaker DUN Kelantan, Datuk Wan Rahim Wan Abdullah menggesa PAS Pusat campur tangan dalam krisis di Kelantan sebelum terlambat.

Wan Rahim mengatakan, apabila Husam mengkritik kerajaan negeri Oktober lalu, lawatan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mampu menenagkan semua pihak.


"Pentadbiran Kelantan ini dari dahulu sangat menghormati PAS Pusat berdasarkan hierarki parti. Jadi saya rasa PAS Pusat perlu berbuat sesuatu," katanya yang juga Yang Dipertua PAS Kota Baru.

Wan Rahim meminta PAS Pusat mengaktifkan kembali Jawatankuasa Pemandu yang ditubuhkan pada 2012 untuk menyelesaikan krisis kerajaan negeri Kedah.

Salah seorang bekas ahli Jawatankuasa Pemandu itu, Datuk Kamarudin Jaffar berkata Kelantan perlukan perhatian PAS Pusat sebelum menjadi lebih parah.


Seorang lagi veteran PAS Kelantan Hashim Omar mengatakan pimpinan pusat tidak boleh beranggapan sokongan rakyat Kelantan merupakan anugerah tanpa mengira kualiti kerajaan negeri.

"Kalau mereka melihat dalam Pakatan pun berpecah, macamana mereka hendak sokong?” soal beliau. – 1 Mac, 2014.

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

Archives

Tops Bulanan

Tops Keseluruhan