Made In Malaysia: Ya Hanana Versi Disko??

Selasa, 15 April 2014


Sekarang ini selawat ke atas nabi telah menjadi satu yang baru dan versi baru di Malaysia. Bila saya menulis satu artikel "Selawat Perdana Malam Cinta Allah & Rasul Trend Baru UMNO Mendekati Rakyat?"" ada yang komen kononnya saya serba tak kena untuk umno; buat baik pun tak boleh buat jahat tak boleh.

Saya sebenarnya tak salahkan UMNO atau Najib nak buat apa sahaja yang berhubung Islam tetapi saya tekankan dalam penulisan saya ialah "trend".. sama juga artis pakai tudung trend.. Memang kita faham ada artis atas kesedaran pakai tudung, tapi ada yang menjadikan trend..


Sekarang ada versi Ya Hanana untuk disesuaikan dengan kaki disko.Adakah cara ini dibolehkan? Ii mesti mendapatkan penjelasan cerdik pandai Islam.Video diatas dirakam oleh salah seorang peserta majlis qasidah Ya Hanana di mana lampu dipadamkan diikuti lambaian dan gemerlapan lampu seakan-akan disko.

Saya berpendapat ini bukan selawat sekadar lagu untuk memuji nabi seperti juga lagu-lagu lain.

Tapi kalau trend ini tak ditanggani dengan baik saya sangat bimbang agama Islam akan datang sama seperti apa yang berlaku pada agama-agama kenabian sebelum ini.


0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

Archives

Tops Bulanan

Tops Keseluruhan